Brein laat zich niet misleiden door zoetstoffen

03/10/13 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Calorieën vermijden door in plaats van suiker zoetstoffen te gebruiken? Klinkt goed, maar het brein laat zich niet misleiden.

Brein laat zich niet misleiden door zoetstoffen

Stevia is een bekende zoetstof © Thinkstock

Dat blijkt toch uit een onderzoek dat in 'The Journal of Physiology' is verschenen.

Onderzoekers van de Yale Universiteit in New Haven (VS) hebben een experiment uitgevoerd met zoetstoffen en suikers. Zij gingen na hoe het brein reageert als het lichaam een van beide opneemt. Ze identificeerden een specifiek signaal dat de hersenen uitzenden en het dopamineniveau regelt. Opvallend: dat signaal wordt alleen geproduceerd als de proefpersoon echte suiker opneemt. Niet als er sprake is van fake-suiker.

Het brein kan dus duidelijk een verschil maken tussen suikers die zorgen voor energie (en dus calorieën) en zoetstoffen die misschien wel naar natuurlijke suikers smaken, maar niet zorgen voor energie.

Drang naar suiker

Dat zou meteen ook verklaren waarom mensen die zoetstoffen hebben gebruikt, nadien toch vaak een enorme drang hebben naar 'echte' suikers en hoog-calorische voedingsstoffen. Er is dan ook maar één oplossing, suggereren de onderzoekers: neem producten met kunstmatige, laagcalorische zoetstoffen, maar doe er toch wat 'gewone' suikers bij zodat het metabolisme toch de nodige energie krijgt, zonder dat de calorieën de pan uitswingen.

Bron: de Apotheker

Onze partners