Botoxinjecties helpen mogelijk bij depressie

27/02/12 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Botoxinjecties strijken niet alleen voorhoofdrimpels glad, maar kunnen wellicht ook depressies verzachten.

Botoxinjecties strijken niet alleen voorhoofdrimpels glad, maar kunnen wellicht ook depressies verzachten. Eerste aanwijzingen daarvoor hebben wetenschappers uit het Duitse Hannover en het Zwitserse Bazel gevonden.

Aan het onderzoek namen dertig mensen deel, waarvan sommigen al langer aan depressies leden en antidepressiva niet de gewenste werking hadden. De helft van hen kreeg botox (Botulinumtoxin) in het voorhoofd ingespoten, de andere helft een schijninjectie.

De patiënten van de botoxgroep waren volgens de medische hogeschool Hannover al na twee weken minder depressief. De ernst van de symptomen was bij zestig procent minstens gehalveerd. Tegen het eind van het onderzoek na zestien weken traden nog verbeteringen op. In de placebogroep verbeterden de symptomen daarentegen slechts verwaarloosbaar.

Botulinumtoxin

De resultaten van de wetenschappers werden gepubliceerd in het vakblad "Journal of Psychiatric Research". De behandeling is relatief zonder bijwerkingen, zeker en economisch, omdat de werking van een injectie meerdere maanden aanhoudt, verklaarde prof Tillmann Krüger van de MHH-kliniek voor psychiatrie, sociale psychiatrie en psychotherapie: "Botulinumtoxin kan een nieuw bestanddeel in de behandeling van depressies worden".

Voorhoofdrimpels

Vooraleer het uitgebreid kan gebruikt worden, moet nog opgehelderd worden onder welke omstandigheden botox depressies kan verzachten en hoe dat juist gebeurt.

Amerikaanse wetenschappers hadden twee jaar geleden vastgesteld dat mensen na een botoxinjectie trager een uiting aan woede, ergernis of verdriet gaven - vermoedelijk omdat ze zelf hun voorhoofdrimpels niet konden fronsen. Het zenuwgif wordt al langer als therapie voor neuromusculaire aandoeningen gebruikt. Oogartsen gebruiken het bijvoorbeeld voor de behandeling van krampen aan het ooglid. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners