Borstvoeding, ook gezond voor mama

02/08/12 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

Borstvoeding wordt bij moeders en toekomstige moeders enorm gepromoot, en dat is niet zonder reden.

Borstvoeding, ook gezond voor mama

De gezondheid van de moeder heeft enorme baat bij borstvoeding. Het gaat hier om borstvoeding gedurende de eerste 6 maanden, maar ook de voortzetting van de borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar of langer.

Slanke lijn

Borstvoeding geven verkleint de kans op diabetes type 2, borst en eierstokkanker, postnatale depressie ... Bovendien is dit het snelste en meest natuurlijke middel om de overtollige zwangerschapskilo's te verliezen. Bij de melkproductie wordt namelijk beroep gedaan op de vetten die werden opgeslagen tijdens de zwangerschap.

Niet enkel bij de mama, maar ook bij de baby heeft het een positief effect op de gezondheid. De samenstelling van de melk van iedere moeder is aangepast aan de behoefte van haar baby. Moedermelk bevat dus belangrijke antistoffen, die de baby beschermen tegen ziektekiemen. Bepaalde aandoeningen doen zich in dat geval minder vaak voor, zoals maagdarmziekten en diabetes.

Borstvoeding beschermt bovendien tegen obesitas doordat gewichtstoename tijdens de eerste levensjaren wordt beperkt. Ook de cognitieve ontwikkeling van het kind en de concentratie op school verbetert.

Moedermelk evolueert

Moedermelk kan dan ook nooit perfect worden nagebootst. De samenstelling van moedermelk evolueert namelijk tijdens het zogen, zodat de baby beter kan inschatten hoeveel hij/zij nodig heeft. Bovendien evolueert de samenstelling van moedermelk met de leeftijd van de baby, om een complete voeding te verzekeren aangepast aan de groei.

Bovenop alle gezondheidsvoordelen zijn er veel leuke en praktische extra's. Zo dienen er geen zuigflessen meegedragen te worden en moeten ze dus ook niet worden opgewarmd of afgewassen. Dit scheelt ook financieel heel wat. Daarenboven kan er op ieder moment van de dag en overal borstvoeding worden gegeven.

Taboe

De borst geven in het openbaar is al lang geen taboe meer. Een van de grootste troeven is dat alle mama's die borstvoeding gaven, getuigen van de intense en intieme relatie met hun pasgeborenen.

Wanneer er dus borstvoeding kan gegeven worden en er zich geen complicaties voordoen is borstvoeding dus steeds de meest aangewezen voedingswijze voor de baby.

Jolien Vandenbosch

Lees meer over:

Onze partners