'Borstvoeding moet altijd en overal kunnen'

30/09/11 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:09

Borstvoeding in het openbaar moet overal kunnen. Het ministerie van Volksgezondheid lanceert hiervoor onder meer op Facebook een campagne.

Jonge mama's hebben het recht hun baby borstvoeding te geven wanneer die honger heeft, ook in parken, op restaurant of op het openbaar vervoer. Die boodschap hoopt de FOD Volksgezondheid
kracht bij te zetten met een nieuw charter, dat onder meer via
facebook gelanceerd wordt.

Keuze voor borstvoeding
Dat moet meteen ook de keuze voor borstvoeding aanzwengelen bij de Belgische mama's, die nog te vaak en te snel "naar de fles grijpen". Volksgezondheid lanceerde het charter vrijdag, aan de vooravond van de "Week van de borstvoeding".

Zes maanden borstvoeding
De campagne is nodig, want het aantal Belgische vrouwen dat na drie maanden nog borstvoeding geeft, ligt met nog geen 40 procent "bedroevend laag". Nochtans pleit de Wereldgezondheidsorganisatie ervoor dat tijdens de eerste zes maanden exclusief borstvoeding wordt gegeven.

Weerstand
Borstvoeding heeft immers heel wat voordelen voor de gezondheid
"van baby's, moeders én de budgetten van de sociale zekerheid". Baby's verhogen hun weerstand tegen luchtwegeninfecties, diarree, overgewicht en allergieën, de mama's verminderen hun risico op borst- en eierstokkanker en osteoporose. Bovendien is het goedkoop en vliegen ook de zwangerschapskilo's er sneller weer af.

Recht op borstvoeding
Het charter zelf benadrukt het recht op borstvoeding, ook op
openbare plaatsen. Tegelijk roept de tekst werkgevers op er een speciaal plekje voor in te richten op het werk. "Want een toilet is geen aanvaardbare plaats."

Tot slot moet de actie ook het recht op borstvoedingspauzes algemener bekend maken. Meer informatie en het charter zijn te vinden op www.borstvoedingnatuurlijk.be en op www.facebook.com/borstvoeding.ik.ben.voor. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners