Borstimplantaten: 1 vrouw op 5 binnen 10 jaar weer onder het mes

© Reuters

Borstimplantaten kennen niet het eeuwige leven. Integendeel zelfs. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration belanden veel vrouwen al snel terug op de operatietafel.

Borstimplantaten kennen niet het eeuwige leven. Integendeel zelfs. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration belanden veel vrouwen al snel terug op de operatietafel.Borstimplantaten bestaan in 2 soorten vullingen: met een zoutoplossing of silicone. Bij de invoering van de ‘siliconenborsten’ heerste er veel twijfel over hun veiligheid. En dus verplichtte de FDA de producenten tot opvolgingsonderzoek naar het lot van de ingeplante siliconenzakjes. Die resultaten werden recent gepubliceerd. Globaal genomen zijn ‘siliconenborsten’ vrij veilig, volgens het FDA-rapport. Maar er zitten veel haken en ogen aan.

Levenslang Volgens de opvolging moet tussen 20 en 40 procent van de vrouwen na een borstvergroting en tussen 40 en 70 procent van de vrouwen na een borstreconstructie binnen 8 tot 10 jaar opnieuw onder het mes. Hoe langer de zakjes ingeplant zijn, hoe groter de kans wordt op ongewenste gevolgen. Vrouwen met siliconenborsten zullen hun borsten voor de rest van hun leven moeten laten controleren.

Overmatige kapselvorming is het meest voorkomende probleem. Na de inplanting vormt zich een dun vlies van bindweefsel rond de prothese, een volledig normaal verschijnsel dat er ook voor zorgt dat de prothese goed op zijn plaats blijft zitten. Maar soms gaat dat proces door, vormt er zich teveel bindweefsel dat ook nog eens kan gaan samentrekken, wat de borst kan vervormen en pijnlijk kan worden.

Andere frequent voorkomen de problemen zijn het scheuren of geplooid raken van het zakje, littekenvorming, chronische pijn en infecties.

Kanker? Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoging van het risico op bindweefselziekten, borstkanker of vruchtbaarheidsstoornissen. Vermoedelijk gaan siliconenprothesen ook gepaard met een heel licht verhoogd risico op anaplastisch lymfoom, een vorm van non-hodgkin kanker. Voor alle duidelijkheid, bij de FDA waren bij het afsluiten van het rapport 60 gevallen van anaplastisch lymfoom bekend onder de 5 tot 10 miljoen vrouwen wereldwijd met borstimplantaten. Uitermate klein is de juiste terminologie om dit risico te omschrijven, waarbij je ook nog moet beseffen dat er geen bewijs is dat de siliconen de oorzaak zijn van de kanker.

Nooit meer knuffelborsten?

Enkele jaren geleden meldde Bodytalk ook dat 1 op 4 vrouwen een chronische en moeilijk te behandelen pijn overhoudt aan een borstvergroting. Een zware tol die quasi alle positieve verwachtingen van de vergroting teniet doet. Volgens de Nederlandse onderzoekster Monique Steegers moeten vrouwen zich ernstig afvragen of ze dit risico willen lopen. De oorzaak van de chronische pijn is onbekend. De grootte van de implantaten heeft alvast geen invloed.

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content