Bof nu ook buiten Gent

De bofepidemie heeft zich uitgebreid naar andere provincies, zo meldt Artsenkrant. Ook in Antwerpen, Brugge, Leuven en Brussel duiken er gevallen van bof op.

De bofepidemie heeft zich uitgebreid naar andere provincies, zo meldt Artsenkrant. Ook in Antwerpen, Brugge, Leuven en Brussel duiken er gevallen van bof op. Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid schat dat het aantal besmettingen inmiddels opgelopen is tot boven de 200. “En daar zitten ook kinderen en volwassenen bij”, klinkt het.

De afgelopen dagen was er sprake van zo’n 150 Gentenaars met bof, grotendeels studenten van de universiteit en van de hogescholen. Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid (VAZG) schat dat dat aantal ondertussen is opgelopen tot boven de 200. “En daar zijn ook meldingen van besmettingen in andere studentensteden – zoals Antwerpen, Leuven, Brussel en Brugge – bij”, vertelt Joris Moonens, communicatiemedewerker van het VAZG, aan Artsenkrant.

“Dat is niet meer dan logisch, de activiteiten van studenten beperken zich immers niet tot wat zich binnen de muren van hun school afspeelt. Ze hebben ook contact met andere studenten”, aldus Moonens. “En met niet-studenten. Hoewel het in de meeste gevallen over studenten gaat, zijn, krijgen we ook meldingen van besmettingen bij kinderen en bij volwassenen van veertig jaar of ouder.”

Onderzoeksresultaten eind mei

Met behulp van vragenlijsten verzamelt het VAZG momenteel gegevens over de vaccinatie en de ziektelast. En het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zamelt stalen in om onder de loep te nemen. “We merken dat zelfs mensen die gevaccineerd zijn, ziek worden. Onderzoek moet nu uitwijzen hoe dat komt. Misschien werkt het vaccin minder goed dan andere vaccins, of neemt de werking af na verloop van tijd. Maar het kan bijvoorbeeld ook dat er een variant van het virus circuleert, die niet in het huidige vaccin is opgenomen”, legt Moonens uit. “De resultaten van de gegevensverwerking worden eind mei verwacht.”

De Universiteit Gent werkt alvast mee aan de inzameling van de gegevens. Zij roept studenten bij wie de bofinfectie bevestigd is op om contact op te nemen met prof. Koen Van Herck in het kader van een epidemiologische survey.

Tijs Ruysschaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content