Boerenbond kritisch over veggiedag

08/09/11 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

Gesteund door de provincie Oost-Vlaanderen besloten dertien Oost-Vlaamse scholen elke donderdag een vegetarisch menu aan de kinderen aan te bieden. De Boerenbond vindt het initiatief maar niets.

Boerenbond kritisch over veggiedag

© Thinkstock

Gesteund door de provincie Oost-Vlaanderen besloten dertien Oost-Vlaamse scholen elke donderdag een vegetarisch menu aan de kinderen aan te bieden. De Boerenbond vindt het initiatief maar niets.Volgens de Boerenbond mag vegetarisch eten geen verplichting worden. Ethisch Vegetarisch Alternatief vzw (EVA), de initiatiefnemer van "Donderdag Veggiedag", zegt dat de Boerenbond misleidende informatie verspreidt en met hun kritiek op het initiatief "in eigen vlees snijdt".

Vanaf donderdag wordt in de dertien Oost-Vlaamse provinciale scholen vegetarisch gegeten. "Met Donderdag Veggiedag wil EVA niemand iets opleggen", aldus Tobias Leenaert. "We stellen voor dat in openbare instellingen op donderdag de veggie maaltijd de standaardkeuze wordt, maar wie vlees wil eten, moet dat blijven kunnen doen. Donderdag Veggiedag gaat niet om de beperking van de keuzevrijheid, maar om de keuze voor gezonde, duurzame en diervriendelijke initiatieven."

Veggieburger

EVA hekelt dat de Boerenbond zegt dat het veggieburgers gemaakt zijn met soja uit Brazilië, en dus twijfelt of de veggiedag beter is voor het milieu. "Het overgrote deel van de ingevoerde soja wordt verwerkt in diervoeding."

"De Boerenbond zegt dat de campagne insinueert dat vlees eten niet gezond is", aldus Pieter Van Oost (Boerenbond). "Vlees bevat heel wat voedingselementen die een mens nodig heeft." Volgens de Boerenbond drukken de in Vlaanderen gebruikte vleesproductiesystemen het minst op het klimaat, en zal men in de toekomst verder inzetten om naar duurzame productiesystemen te streven. (Belga/INM)

Onze partners