Binnenkort zwarte doos in de operatiekamer

24/08/14 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

In de luchtvaartsector hebben zwarte dozen al meermaals hun dienst bewezen. In de toekomst maken ze wellicht hun intrede in de medische wereld.

Binnenkort zwarte doos in de operatiekamer

© iStock

Videocamera's en microfoons in de operatiekamer en een computer die de opnames analyseert en onmiddellijk feedback geeft aan de chirurgen tijdens de operatie. Dat is in een notendop de functie van de medische ' zwarte doos' die het aantal vergissingen en postoperatieve complicaties in de toekomst aanzienlijk zou kunnen verminderen, zo schrijft CNN.

Chirurgen kunnen daarnaast na de ingreep de opnames herbekijken om hun technieken te verbeteren, zich voor te bereiden op een nieuwe operatie en om hun communicatie met verpleegkundigen te analyseren. In de toekomst hopen de onderzoekers ook technieken als die van Google Glass te incorporeren in het systeem.

Canadese onderzoekers werken momenteel aan een dergelijke zwarte doos. Maar in tegenstelling tot in de luchtvaart, waar de zwarte doos gebruikt wordt na een ongeluk of onregelmatigheden, zal de medische zwarte doos proactief worden ingezet om belangrijke complicaties bij de patiënt te voorkomen.

'Chirurgen zijn niet perfect'

'Door de chirurgen te wijzen op fouten, kan een zwarte doos toekomstige vergissingen vermijden', aldus Teodor Grantcharov van het St. Michael's Hospital in Toronto. Volgens hem hebben al verschillende ziekenhuizen interesse getoond in een dergelijk toestel.

Uit onderzoek blijkt dat chirurgen - ongeacht hoeveel ervaring ze hebben - gemiddeld zo'n 20 fouten per operatie maken en dat ze die amper herkennen. 'We beschouwen iets als een fout wanneer het een zeer kleine afwijking betreft van de perfecte handeling', aldus Grantcharov. 'Mensen denken dat chirurgen perfect zijn en nooit fouten maken, maar dat is niet zo. Zolang er mensen zijn, zullen er ook fouten zijn.'

De medische zwarte doos zal de komende maanden worden getest in ziekenhuizen in Canada, Denemarken en Zuid-Afrika.

Lees meer over:

Onze partners