Bijna vier op de vijf slaapapneulijders in het ongewisse

Hoewel slaapapneu ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, is 78 procent van wie eraan lijdt er zich niet van bewust dat hij de stoornis heeft.

Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige wetenschappelijke studie door het Nederlandse bedrijf Philips onder de eigen medewerkers, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.
Bij slaapapneu stokt de adem tijdens de slaap, van vijf tot meer dan dertig keer per uur. Dat veel mensen eraan lijden zonder dat ze het zelf beseffen, kan erg gevaarlijk zijn.

“Door de verstoring van het slaappatroon rusten zij ’s nachts minder uit en raken ze vermoeid, waardoor ze slaperig zijn overdag, slechter functioneren op hun werk en een kort lontje hebben thuis”, legt professor Johan Verbraecken van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen uit. “Klachten wijten ze aan stress of drukte. De stoornis geeft meer kans op het optreden van hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.”

Goed te behandelen

Door het bestaan van slaapapneu meer aandacht te geven, kunnen veel problemen verholpen worden. “Na diagnose is slaapapneu goed te behandelen, met betrekkelijk eenvoudige middelen”, beaamt Hans de Jong, CEO van Philips Benelux. “Met dit onderzoek investeren we dus in de gezondheid van onze medewerkers.”

De studie bracht tevens aan het licht dat 6,4 procent van de 4.206 werknemers van Philips die er vrijwillig aan deelnamen, aan slaapapneu lijdt. Dat is betrekkelijk meer dan de 2 tot 4 procent van de bevolking waar men na eerder onderzoek van uitging. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content