Bijna één ziekenhuisarts op vijf loopt risico op burn-out

04/11/13 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:18

Van de ziekenhuisartsen kampt 5,4 procent met een burn-out en bevindt nog eens 17,8 procent zich in de risicozone. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het vakblad De Specialist schrijft.

Bijna één ziekenhuisarts op vijf loopt risico op burn-out

© Thinkstock

Bijna 1 op 5 ziekenhuisartsen, of 17.8 procent, loopt risico om een burn-out te krijgen. 5,4 procent van de artsen werkzaam in een ziekenhuis kampt daadwerkelijk met een burn-out. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het vakblad De Specialist schrijft.

Voor verpleegkundigen liggen de cijfers met 6,9 procent en 12,4 procent in dezelfde lijn. Het rapport kwam er op vraag van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, die aan de hand van de gegevens een beleid wil ontwikkelen om een burn-out op te vangen en te voorkomen.

Emotionele uitputting

Er werden 1.198 artsen en 4.635 verpleegkundigen in 37 ziekenhuizen in België ondervraagd. De belangrijkste bepalende factoren voor een burn-out zijn volgens de studie de hoge werkdruk, hoge emotionele uitputting en rolconflicten.

De gevolgen zijn een verminderd individueel welzijn, een toegenomen medicatieverbruik en absenteïsme. Ook blijken artsen en verpleegkundigen minder bereid en in staat om te werken tot 65 jaar, luidt het.

Goed nieuws is dat ongeveer 60 procent van de ondervraagden rapporteert "bevlogen" te zijn. Een hoge mate van bevlogenheid bij artsen en verpleegkundigen leidt tot een goede fysieke en psychische gezondheid. Mensen zijn hierdoor ook meer bereid en in staat om tot 65 te werken, klinkt het.

Campagne: Zo duidelijk zijn de signalen nooit

Intussen lanceert minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) een nieuwe campagne: 'Zo duidelijk zijn de signalen nooit.' Dat is de baseline van de campagne die als doel heeft psychosociale risico's, en meer in het bijzonder burn-out, te voorkomen. De campagne richt zich vooral op de ondernemingen en moet er voor zorgen dat werkgevers, HR-verantwoordelijken en vakbondsvertegenwoordigers sneller symptomen van burn-out kunnen herkennen.

Onderzoek van Securex toonde aan dat het langdurig ziekteverzuim in ons land nog nooit zo hoog was. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners