Bijna 2 op de 3 Amerikanen te dik

10/10/11 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

In de Verenigde Staten heeft 63,4 procent van de inwoners te kampen met overgewicht. De Amerikanen vragen zich af of overheidsmaatregelen de catastrofe kunnen beperken.

Bijna 2 op de 3 Amerikanen te dik

© Reuters

Voor het eerst vormen mensen met een normaal lichaamsgewicht een minderheid in de VS. Dat blijkt uit een telefonische bevraging van meer dan 90.000 volwassenen. De resultaten van de enquête werden voorgesteld als de Gallup-Healthways Well-Being Index die het gewicht van de Amerikanen sinds 2008 opvolgt.

Lichaamsgewicht - overgewicht en obesitas in het bijzonder - is uitgegroeid tot het belangrijkste gezondheidsprobleem in de VS. Niet in het minst omdat de gevolgen ervan zwaar wegen op het budget. First Lady Michelle Obama heeft afgelopen jaren veel moeite gedaan om gezonde voeding te promoten, in de hoop het probleem van obesitas bij kinderen terug te dringen.

Vettaks De onderzoekers verwijzen naar de zopas gelanceerde vettaks in Denemarken en naar de discussies die in andere Europese landen, waaronder België, hieromtrent gevoerd worden. Ook zij vragen zich af of overheid en voedingsindustrie het heft in handen moeten nemen om de golf van zwaarlijvigheid te keren, ten einde gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar te houden.

Hogere klasse

Opvallende nieuwigheid: het aantal Amerikanen met obesitas in de hogere inkomensklasse (36.000 tot 90.0000 dollar per jaar) is met één procent gezakt in vergelijking met 2008. Dat kan er op wijzen dat mensen zich bewust worden van de belangrijke impact van obesitas op de gezondheid en het pleit voor het verder uitbouwen van bewustmakingscampagnes.

Marleen Finoulst / BodyTalk

Lees meer over:

Onze partners