BH verhoogt risico op borstkanker niet

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het dragen van een beha verhoogt de kans op borstkanker niet. Amerikaanse wetenschappers vonden geen verband tussen beiden en veegden de decennia oude mythe zo van tafel.

Te vaak een beha dragen vergroot het risico op borstkanker niet. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Daarbij werden 1.500 vrouwen tussen 55 en 74 jaar – met en zonder borstkanker – bevraagd over hun lingeriegewoonten.

Wat hun cupmaat was, hoeveel uren per dag ze een beha droegen, of hun beha’s beugels hadden, vanaf welke leeftijd ze een beha zijn beginnen dragen … geen van die zaken leken ertoe te doen: geen enkele factor kon in verband worden gebracht met kanker.

Onvoldoende wetenschappelijke studies

De mythe dat het dragen van een beha leidt tot tumoren, vloeide volgens Time Magazine voort uit de eerste studie over het onderwerp in 1991. Volgens het blad is de huidige studie pas de tweede over het thema. De oorspronkelijke analyse toonde aan dat wie geen beha droeg, een lager risico op borstkanker had. De auteurs schreven dat toe aan bekende risicofactoren zoals obesitas. Ze vonden het namelijk waarschijnlijker dat dunne vrouwen, met kleinere borsten, zonder beha door het leven zouden gaan.

Maar er was een gebrek aan wetenschappelijk relevante studies die de bewering dat het dragen van een beha werkelijk tot borstkanker leidt, konden bevestigen. Daarom voerde het Amerikaanse onderzoeksteam onder leiding van Lu Chen zelf zo’n studie uit.

75 procent draagt beha minstens 8 uur per dag

Aanvankelijk werd geloofd dat beha’s de circulatie in en drainage van lymfeklieren belemmerden, waardoor toxines vast kwamen te zitten in de borsten, wat dan weer tot tumoren zou leiden. Uit het nieuwe onderzoek ontkracht die bewering.

Volgens Chen leggen mensen gemakkelijk de schuld bij ondergoed als oorzaak van borstkanker, omdat het moeilijk te begrijpen is waarom er meer slachtoffers in ontwikkelde landen zijn dan in ontwikkelingslanden. ‘Velen geloven dat het verschil te wijten is aan het feit dat ontwikkelde landen andere gewoontes kennen op vlak van ondergoed’, zegt Chen in Time Magazine. ‘Hoewel het waarschijnlijker is dat risicofactoren zoals het gebrek aan fysieke activiteit, overgewicht en de blootstelling aan carcinogenen de schuldigen zijn.’

Ondanks de geruchten, zei 75 procent van de 1.500 proefpersonen minstens acht uur per dag een beha te dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content