Bewust omgaan met voeding: hoe worden we opnieuw baas in eigen bord?

31/10/17 om 14:14 - Bijgewerkt op 12/12/17 om 13:24
Uit Knack Extra van 01/11/17

Fipronil en glyfosaat. Het is blijkbaar nog niet genoeg om de consument aan te zetten zijn gedrag te veranderen. Dokter Staf Henderickx vraagt zich af hoe groot een voedselcrisis moet zijn om een echte omslag in de voedselproductie te realiseren.

Voor de allereerste jagers-verzamelaars was het betrekkelijk simpel: ze verzamelden en jaagden hun maaltijd bij elkaar en waren daarvoor afhankelijk van de waan van de dag én van elkaar. Werkten ze niet samen, dan had niemand genoeg eten. De zaken veranderden langzaam maar zeker toen die jagers-verzamelaars landbouwers werden. 'Tot ongeveer 4.000 voor Christus was ook die landbouw heel collegiaal georganiseerd en hadden ze elkaar nodig om te overleven', weet dokter Staf Henderickx van Geneeskunde voor het Volk. 'Maar zodra er overschot kwam, ontstond een zogenaamde redistributie-economie, waarbij de opbrengsten (her)verdeeld werden. En zag je hoe mensen door het zich toe-eigenen van voedsel en later landbouwgronden de macht in handen kregen.'
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners