Beter om 's avonds aspirine te nemen in plaats van 's ochtends

20/11/13 om 13:56 - Bijgewerkt op 22/11/13 om 14:43

Het is beter om aspirine voor het slapen in te nemen dan 's ochtends. Op die manier klonteren de bloedplaatjes in de ochtenduren minder samen en wordt mogelijk de kans op een hart- of herseninfarct verkleind.

Beter om 's avonds aspirine te nemen in plaats van 's ochtends

aspirine © Thinkstock

Uit onderzoek van Tobias van Bunten van het Leids Universitair Medisch Centrum, blijkt dat het beter is om 's avonds aspirine in te nemen in plaats van 's ochtends. Zo heb je minder kans op samenklontering van de bloedplaatjes.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association in Dallas, Texas. Dat is het grootste internationale congres over hart- en vaatziekten.

Samenklontering bloedplaatjes

Het onderzoek van Bonten is gefinancierd door de Hartstichting. De analyse toont dat bij mensen die aspirine rond bedtijd innemen, de bloedplaatjes minder actief zijn dan in de ochtend. Dat betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt waardoor de kans op een hart- of herseninfarct kleiner is. De onderzoeker benadrukt wel dat er nog verder onderzoek vereist is om exact te kunnen aangeven of dit daadwerkelijk het effect is.

Mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijgen vaak preventief een lage dosis aspirine voorgeschreven omdat dat de samenklontering van bloedplaatjes belemmert. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners