Beter handen drogen met papier dan met lucht

16/08/12 om 17:24 - Bijgewerkt om 17:24

Het risico op besmetting is bij handdroogmachines beduidend hoger dan bij papieren droogdoekjes.

Heerlijk, die drogers waar je gewoon je natte handen onder steekt. Geen vochtige, vieze handdoekjes meer, geen papieren blaadjes die zo dun zijn dat je er meteen een gat in steekt. En ook veel hygiënischer... zo laten we ons toch vertellen. Wel, vergeet het! Het risico op besmetting is bij handdroogmachines beduidend hoger dan bij papieren droogdoekjes.

Het zijn Australische onderzoekers die de handen letterlijk uit de mouwen hebben gestoken en de vele handendroogmethoden onder de loep hebben genomen. Ze baseerden zich op 12 studies overal ter wereld die een onderzoek hadden beschreven over de beste manier om handen na het wassen droog te krijgen. Ze vergeleken papieren handdoekjes, warme luchtblazers en zogenaamde jet-luchtdrogers. Dat zijn droogtoestellen die een gerichte hogedrukstraal van onverwarmde lucht uitblazen. Droogwrijven met handdoeken uit textiel werd niet bekeken aangezien iedereen het erover eens is dat die manier van drogen niet alleen onhygiënisch maar ook weinig doeltreffend is.

De onderzoekers bestudeerden de doeltreffendheid van het drogen, de snelheid van het droogproces, de mate waarin bacteriën werden verwijderd en het risico op kruisbesmetting. De papieren versies zijn weliswaar beduidend duurder en iets minder milieuvriendelijk, maar ze hebben het laagste risico op bacteriële en virale besmetting. Papieren doekjes zijn bovendien huidvriendelijker, maar ze zijn ook stil... De proefpersonen gaven immers aan dat het hoge aantal decibels dat droogtoestellen veroorzaken (zowat 94 decibel) als erg onaangenaam worden ervaren.

De wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat er, zeker in de gezondheidszorg, moet gekozen worden voor papieren droogservetten om de handen af te drogen. Voorwaarde is wel dat de handen goed en zorgvuldig worden afgedroogd aangezien bacteriën veel gemakkelijker worden overgedragen door natte en vochtige handen dan via gedroogde handen.

Désirée De Poot

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1391

Lees meer over:

Onze partners