Marleen Finoulst

‘Beter een dikke ex-roker dan een magere roker?’

Marleen Finoulst Arts en journalist

‘Stoppen met roken geeft vaak aanleiding tot verdikken, maar de nadelen van dat extra gewicht, zelfs als het aanzienlijk is, wegen niet op tegen de voordelen van stoppen met roken’, schrijft Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Bodytalk.

Neemt u zich voor te stoppen met roken, maar vreest u extra kilo’s? Uw vrees is niet onterecht. De meerderheid van de mensen die stoppen met roken komt inderdaad wat aan. Gemiddeld 3 tot 9 kg in de eerste 8 jaar als ex-roker, zo blijkt uit onderzoek. En 1 op de 10 zelfs meer dan 10 kg.

De drie eerste maanden na het doven van de laatste sigaret zijn de gevaarlijkste: de neiging om te verdikken is dan het grootst. Desalniettemin slaagt een kwart van de stoppers erin om geen gram aan te komen, daarin geholpen door gezonde voedingsgewoonten, een actieve levensstijl en de discipline om niet of weinig toe te geven aan snoepen. Een toegenomen eetlust (de smaakpapillen herleven!) blijkt immers de reden waarom stoppen met roken voor wat extra kilo’s kan zorgen.

Angst voor verdikken

De angst voor verdikken is de voornaamste reden waarom rokers, vooral de vrouwelijke helft, niet durven of willen stoppen. Voor zij die het toch proberen en aankomen, is het extra gewicht meteen ook de voornaamste reden om te hervallen. En ze hebben een argument: overgewicht is ook niet gezond, dus waarom stoppen? Die bedenking is terecht, want overgewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes, en obesitas heeft een nog slechtere invloed op de gezondheid.

Mohamad Siahpush, een professor volksgezondheid verbonden aan de Universiteit van Nebraska, zocht uit wat het beste is en publiceerde zijn onderzoek zopas in een medisch vakblad (Tobacco Control 2014; 23: 395-402). Siahpush vergeleek de levensverwachting van magere rokers met die van dikke ex-rokers. De laatste bracht hij in twee categorieën onder: ex-rokers met overgewicht (BMI tussen 25 en 29,9) en ex-rokers met obesitas (BMI groter dan 30). Hij verzamelde de gegevens uit overlijdensakten van de Amerikaanse nationale databank over de periode 1997 en 2004, meer bepaald van alle rokers ouder dan 25 jaar met normaal lichaamsgewicht en ex-rokers met overgewicht en obesitas. Die werden gematcht met gegevens van nationale steekproeven over rookgedrag en lichaamsgewicht.

Kwart stoppers houdt gewicht op peil

De analyse toont dat sterfte door kanker en hart- en vaatziekten duidelijk hoger is bij magere rokers dan bij ex-rokers met overgewicht of zelfs obesitas. Vrouwen die roken overlijden het vaakst aan hartaandoeningen, terwijl mannelijke rokers het vaakst aan de gevolgen van kanker sterven. Wat diabetes betreft, liepen ex-rokers met overgewicht en obesitas wel iets meer risico dan rokers, maar dat ‘voordeel’ geldt enkel voor mannen.

Conclusie: stoppen met roken geeft vaak aanleiding tot verdikken, maar de nadelen van dat extra gewicht, zelfs als het aanzienlijk is, wegen niet op tegen de voordelen van stoppen met roken. Althans niet voor de gezondheid. Ook goed om weten: een kwart van de stoppers houdt zijn gewicht op peil. Verdikken hoeft dus niet automatisch te volgen op een rookstop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content