'Beroep tandarts moet aantrekkelijker'

13/10/11 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Het beroep van tandarts moet aantrekkelijker gemaakt worden om de werkdruk aan te kunnen, vindt het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).

De huidige tandartsen verouderen en er is een te kleine instroom aan jong bloed, meldt VVT-woordvoerder Stefaan Hanson.

Volgens de krant Het Belang van Limburg kampt de provincie Limburg met een tekort aan tandartsen. De provincie telt 510 tandartsen, wat 1 per 1.657 inwoners is. In België is er één tandarts per 1.300 inwoners voorhanden, terwijl dat in Frankrijk 1 op 1.800 en in Nederland 1 op 2.500 is. Volgens de gegevens van VVT zijn nu 7.800 tandartsen werkzaam in ons land.

"Er heerst dus nog geen tekort, maar de bevolking voelt ook dat er geen overschot is. Ze merken dat als ze 's ochtends tandpijn hebben, ze niet 's avonds al bij de tandarts op consultatie kunnen gaan", meldt Hanson.

Tekort in Limburg

"Het tekort in Limburg komt voor een deel door de grens met Nederland. Door de betere werkomstandigheden - in Nederland gaan de patiënten tijdens de werkuren op consultatie - en verloning daar trekken veel Belgische tandartsen de grens over", aldus Hanson.

Om het beroep aantrekkelijker te maken, moeten de werkomstandigheden dus beter. Een oplossingen ziet de VVT in meer groepspraktijken. De organisatie stelt ook voor om een deel van de routinetaken aan hulppersoneel zoals tandartsassistenten en mondzorgassistenten te geven. "Wanneer iedere tandarts met assistentie werkt, kan tot 30 procent meer patiënten verzorgd worden. Maar daar zijn investeringen voor nodig." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners