Bent u stressbestendig? Een truc om het na te gaan

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Alleen lijkt de ene wat meer stressbestendig dan de andere. Aan de hand van een eenvoudige truc kan u alvast nagaan hoe gevoelig u eraan bent.

Iedereen reageert anders op stress. Maar sommigen zijn er net iets gevoeliger voor dan anderen. Nu hebben wetenschappers van de Concordia University ontdekt dat variaties in de hartslag de stressgevoeligheid van een persoon kunnen voorspellen.

Stress is eigenlijk een evolutionaire ontwikkeling waarbij, als we bedreigd worden, onze hersenen een stortvloed aan hormonen vrijmaken om ons voor te bereiden op de aanval of het vluchten. Een probleem: die dreigingsknop lijkt wel permanent aan te staan. En hoewel de hormonen ons de energie geven om problemen aan te pakken, is die constante rush tussen mails van het werk en mank openbaar vervoer door best wel vermoeiend.

Het onderzoek dat in het magazine Stress gepubliceerd werd, geeft een manier aan om te helpen bepalen voor wie dat net iets vermoeiender zal zijn. Aan de studie namen 76 studenten deel die eerst een vragenlijst online moesten invullen. Daarbij gaven ze hun stress-, angst- en depressieniveau aan tijdens een periode van het academiejaar die doorgaans niet als stresserend wordt ervaren.

Ademhalingspatroon

Daarna werd hun basishartslag gemeten in een labo gedurende 7 minuten. Terwijl hun hartslag nog steeds gemeten werd, werd de proefpersonen gevraagd zich zorgen te maken om iets dat hun leven negatief zou kunnen beïnvloeden in de toekomst. Dat 5 minuten lang. Dan volgde een interview, waarbij vragen gesteld werden over de persoonlijke zorgen van de deelnemers. De studenten moesten aangeven hoe waarschijnlijk en hoe pijnlijk een toekomstig gevolg zou zijn. Drie maanden later volgde nog een vragenlijst, vlak voor de start van de examenperiode.

Uit de studie bleek dat de variatie in het hartritme van de deelnemers samenhing met het niveau van psychologische smarten. Wie tijdens de rustige periode een laag hartritme had, maar een hoger ritme vertoonde tijdens een zorgelijke periode, kampte met hevigere reacties en drastische wijzigingen in psychologisch zeer tijdens periodes van hoge stress. En dat hartritme kan eenvoudigweg gecontroleerd worden door het reactieniveau bij de ademhaling te bekijken. Hartslag en ademhalingspatronen veranderen namelijk samen.

Negatieve effecten voorspellen

Wetenschappers zouden dus aan de hand van de hartslag mensen kunnen screenen die bijzonder gevoelig zijn aan de negatieve effecten van stress. Ook tonen de resultaten aan dat ademhalingstechnieken en het focussen op het heden in plaats van de toekomst, kunnen helpen stress tegen te gaan bij die mensen met angstproblemen. Maar uiteindelijk blijft het belangrijkste voor iedereen – gevoelig of bestendig – om gewoon rustig in en uit te ademen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content