Belgische wetenschappers op zoek naar darmflorabehandeling tegen alzheimer

06/06/16 om 15:00 - Bijgewerkt om 16:19

Onderzoekers van de KU Leuven onderzoeken of het mogelijk is om de darmflora zo te wijzigen zodat de ziekte van Alzheimer zich niet verder kan ontwikkelen.

Belgische wetenschappers op zoek naar darmflorabehandeling tegen alzheimer

Darmflora © Istock

Wetenschappers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) stappen in een Europees onderzoek naar de link tussen darmflora en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers willen onder meer nagaan of het mogelijk is om de darmflora zo te wijzigen dat alzheimer zich niet verder kan ontwikkelen.

Onderzoekers van de Zwitserse Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) konden onlangs vaststellen dat er een verband bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ze deden daarvoor onderzoek op muizen. Op basis van dat onderzoek zal de EPFL samen met onderzoekers van de KU Leuven-VIB, nu nagaan welke bacteriën juist een invloed hebben op de ziekte.

Muizen

De nieuwe Europese onderzoekssamenwerking zal onder de naam "AD-gut" op zoek gaan naar nieuwe methoden om de microbiële samenstelling van onze darmflora snel en nauwkeurig in kaart te brengen. Daarnaast willen de onderzoekers achterhalen welke darmculturen juist een snellere ontwikkeling van alzheimer veroorzaken, zodat op basis daarvan de ziekte misschien al in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Een derde en laatste doelstelling is om specifieke probiotische cocktails te ontwikkelen die de darmflora zo kunnen wijzigen dat alzheimer zich niet verder ontwikkelt.

Het onderzoek gebeurt voorlopig enkel op muizen. In een latere fase willen de onderzoekers gaan kijken of de onderzoeksresultaten ook gelden bij de mens. (Belga/AVE)

Onze partners