Belgische orgaandonoren kunnen zich op Facebook melden

18/09/12 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Belgische Facebookgebruikers kunnen nu op hun pagina aangeven of ze na hun dood orgaandonor willen zijn.

Belgische orgaandonoren kunnen zich op Facebook melden

© Reuters

Wie de applicatie gebruikt, maakt het engagement via zijn of haar 'tijdlijn' zichtbaar voor de Facebookvrienden en kan doorklikken naar het formulier waarmee je bij het gemeentebestuur terecht kan voor registratie.

In ons land is iedereen eigenlijk orgaandonor, tenzij hij zich daar uitdrukkelijk tegen verzet. Maar in de praktijk ontstaat er steeds een discussie tussen artsen en familieleden. Om die discussie te vermijden, kan iedereen zich bij de gemeente laten registreren als officiële donor. Sinds 2005 hebben 144.000 mensen dat al gedaan.

Toch blijft ons land kampen met een tekort aan donoren. Vorig jaar stonden 1.200 patiënten op een wachtlijst en stierven 66 mensen omdat ze niet tijdig een donor vonden.

Om meer een vooral jonge mensen bewust te maken van de problematiek, geeft Facebook de overheid nu een steuntje in de rug met de lancering van de nieuwe applicatie. Luc Delany van Facebook Londen zakte naar Brussel af om die samen met minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx te lanceren. De minister heeft zich via facebook als orgaandonor geregistreerd. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners