Belgische onderzoekster brengt antibioticaresistentie in Cambodja in kaart

In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh heerst een salmonella-epidemie © Reuters

In Cambodja sterven veel mensen aan een bacteriële infectie. Een heleboel overlijdens zouden vermeden kunnen worden, indien de infectie goed herkend wordt.

Een Belgische onderzoekster van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft vastgesteld dat in Cambodja verschillende overlijdens door bacteriële infecties vermeden kunnen worden, indien de infectie goed herkend wordt. Ook antibioticaresistentie is er een wijdverspreid probleem.

In het arme Aziatische land Cambodja, is er weinig kennis over bacteriële infecties, onder meer omwille van geringe financiële middelen en weinig uitgebouwde laboratoria. Doordat de juiste bacterie niet altijd herkend wordt, is de behandeling niet altijd adequaat en is de sterftegraad hoog.

Bloedstroominfectie

Behandeling met breedspectrumantibiotica kan bij verkeerde toepassing ook net leiden tot meer resistentie, met meer behandelingskosten en -moeite tot gevolg.

Voor haar doctoraatsonderzoek bracht Erika Vlieghe in de afgelopen vijf jaar invasieve bacteriële infecties en hun resistentiepatronen in kaart. De onderzoekster verbonden aan het ITG, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de KU Leuven analyseerde bloedstalen van 4.883 patiënten. In 8,8 procent van de stalen vond ze ziekmakende bacteriën, voornamelijk escherichia coli en andere darmbacteriën.

Meer dan 50 procent ervan bleek bovendien resistent tegen zowat alle in Cambodja beschikbare antibioticasoorten. Een op vier patiënten met een bloedstroominfectie overleed.

Europese toeristen

Verder stelde Vlieghe vast dat er wellicht een salmonella-epidemie heerst in de hoofdstad Phnom Penh. Het aantal infecties met salmonella paratyphi A, een bacterie die buiktyfus veroorzaakt, steeg vanaf 2011 sterk.

Geregeld keren ook Europese toeristen met de ziekte terug. Ze stootte ook op 58 patiënten met melioïdose, een zeldzaam beschreven ziekte in het land. Meer dan de helft van de patiënten overleed, onder wie velen die aanvankelijk een foute antibioticatherapie kregen. “Met snellere diagnostiek en beschikbaarheid van doeltreffende antibiotica kunnen we de levens van deze patiënten redden”, zegt Vlieghe. “Daarom is onderzoek zo belangrijk.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content