'Belgische niet-rokers hebben meest kans op longkanker'

09/12/14 om 05:28 - Bijgewerkt om 05:33

Het platform Childproof, dat pleit voor strengere normen inzake luchtkwaliteit, stelt dat Belgische niet-rokers, vergeleken met andere westerlingen, het grootste risico op longkanker lopen.

'Belgische niet-rokers hebben meest kans op longkanker'

© EPA

Dat schrijft De Standaard.

Het platform Childproof, dat onder meer de Gezinsbond, Kom op tegen Kanker, de Bond Beter Leefmilieu en een groep artsen en wetenschappers verenigt, dringt erop aan dat de overheden werk maken van een betere luchtkwaliteit.

"Schone lucht is van groot belang voor iedereen, jong en oud. Maar vooral kinderen zijn heel kwetsbaar omdat de vervuiling hun ontwikkeling verstoort - al van in de baarmoeder- en omdat ze de gevolgen heel hun leven meedragen", zegt Manu Keirse van de Gezinsbond.

Voor Childproof is een streng luchtbeleid voor België meer dan nodig. Een miljoen mensen in dit land lijdt aan astma, van wie 300.000 kinderen. Hun aantal neemt de jongste jaren toe. En in geen enkel ander westers land is het risico groter om, als gevolg van luchtvervuiling, als niet-roker aan longkanker te sterven dan in België.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners