Belgische kinderen eten structureel ongezond

18/12/15 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:06

Het voedingspatroon bij Belgische kleuters en peuters is ongezond. Ze eten te veel eiwitten en te weinig vezels.

Belgische kinderen eten structureel ongezond

Kleuter drinkt melk © Istock

Belgische peuters en kleuters eten niet gezond genoeg. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van onderzoeker Koen Huysentruyt van de Vrije Universiteit Brussel, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in de European Journal of Nutritione. Minder eiwitten in de voeding zou kinderen gezonder maken.

Uit de conclusies van het onderzoek blijkt dat het dieet van peuters en kleuters in België niet voldoet aan de maatstaven van een gezond voedingspatroon. Kinderen blijken veel te veel energie en - vooral ook - eiwitten toegediend te krijgen. Wanneer meer dan 15 procent van de energie-inname uit eiwitten komt, kan dat op lange duur tot gezondheidsproblemen leiden. De consumptie van vetten ligt daarentegen op een te laag niveau. Ook bevat de voeding te weinig vezels.

Borstvoeding

De onderzoekers pleiten voor een langere voortzetting van borstvoeding. Tijdens de eerste twee levensjaren is melk de belangrijkste voedingsbron. Hoewel het een goede bron van vetten is, bevat vooral koemelk veel eiwitten. Als de kinderen langer borstvoeding zouden krijgen, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de inname van energie en eiwitten langer op een gezond niveau blijft.

'Eetgewoontes op jeugdige leeftijd hebben waarschijnlijk een belangrijke invloed op de lichaamsbouw en de gezondheid in latere levensfasen', zeggen de onderzoekers. Toch is de kennis over de eetgewoontes van peuters en kleuters nog altijd beperkt. Daarom voerde een team van de Vrije Universiteit Brussel onderzoek uit naar de dieetgewoonten van gezonde peuters en kleuters van 6 maanden tot 3 jaar oud, die representatief geselecteerd werden naar onder meer regio, geslacht en sociaaleconomische status van de ouders. (Belga/AVE)

Onze partners