Belgische aanpak van endeldarmkanker verhoogt overlevingskansen aanzienlijk

18/09/14 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

België scoort opvallend beter dan andere Europese landen wat betreft de aanpak van endeldarmkanker.

Belgische aanpak van endeldarmkanker verhoogt overlevingskansen aanzienlijk

Darmkanker © Istock

Recente cijfers van het Kankerregister en het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg bewijzen dat de multidisciplinaire aanpak van endeldarmkanker van de voorbije jaren de prognose duidelijk verbeterde: 63 procent van de patiënten in België is vijf jaar na de diagnose nog in leven, waar dat tien jaar geleden ongeveer 10 procent lager lag.

België scoort daarmee beter dan andere Europese landen. In Europa bedraagt de vijfjaarsoverleving momenteel 56 procent. In België krijgen jaarlijks ongeveer 1.900 mensen endeldarmkanker of rectumkanker.

Multidisciplinaire aanpak werkt

Belgische kankerspecialisten besloten een aantal jaren geleden tot standaardisatie van de behandeling en richtten daarom Procare op: PROject on CAncer of the Rectum, een multidisciplinaire werkgroep met alle betrokken specialisaties. De werkgroep ontwikkelde een nationale richtlijn met aanbevelingen voor de diagnose, behandeling en opvolging van endeldarmkanker.

"Voor kanker van de maag, dikke darm en rectum is de overleving in België duidelijk beter dan het Europese gemiddelde en staat België aan de top", zegt professor Eric Van Cutsem, specialist digestieve oncologie in UZ Leuven. "Dat geldt overigens ook voor borst- en pancreaskanker en nog vele andere kankers."

Overleving

Andere verklaringen voor de goede oncologische resultaten in België vormen de betere toegang tot gezondheidszorg, met minder lange wachttijden en snellere diagnose dan in de buurlanden, en de aanwezigheid van internationaal toonaangevende oncologiecentra.

"Leuven staat volgens Amerikaanse en Franse rankings op nummer één in Europa voor wetenschappelijke onderzoekspublicaties over dikkedarm- en endeldarmkanker", zegt Van Curtsem. "Volgens andere cijfers staat het UZ Leuven in België aan de top, niet alleen voor het aantal patiënten, maar ook inzake overlevingscijfers. Zo bedraagt de vijfjaarsoverleving bij endeldarmkankerpatiënten die een 'radicale resectie' ondergingen 78 procent in UZ Leuven: een uitstekende score in vergelijking met het Procare-gemiddelde van 69 procent." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners