België op Europees gemiddelde voor kosten geneesmiddelen

14/08/14 om 09:41 - Bijgewerkt op 18/08/14 om 08:52

Met een consumptie van 404 euro per jaar aan geneesmiddelen zit de Belg bijna pal op het Europese gemiddelde van 388 euro.

België op Europees gemiddelde voor kosten geneesmiddelen

Geneesmiddelen © Belga

Met een jaarlijkse consumptie van 404 euro aan geneesmiddelen per persoon zit België bijna pal op het Europese gemiddelde (388 euro). Dat blijkt uit een publicatie van de Nederlandse Stichting Farmaceutische Kerngetallen met de meest recente gegevens (2012). Nederland zit er fel onder, koploper is Zwitserland.

De uitgaven voor geneesmiddelen swingen de pan uit, klinkt het soms. Maar als het West-Europese kostenplaatje per consument, per land wordt bekeken, dan blijkt het nog mee te vallen. Zo stelt het document dat de Belg gemiddeld 404 euro per jaar aan geneesmiddelen consumeert. Dat cijfer is al een paar jaar vrij stabiel.

In Nederland is de consumptie in 2012 met 10 procent gedaald, tot ver onder het Europese gemiddelde. Dat komt omdat onder meer heel erg dure geneesmiddelen overgeheveld zijn naar het ziekenhuisbudget en de geneesmiddelenprijzen en apotheekvergoedingen sterk zijn gedaald.

Door de daling in Nederland is het verschil tussen ons land en onze noorderburen opgelopen tot 26 procent. De sterke bezuinigingen in Frankrijk hebben hun stempel gelaten: de uitgaven zijn met 8 procent gedaald, maar bedragen nog altijd 521 euro per persoon. Door die daling heeft Frankrijk wel zijn koplopersplaats met veel plezier afgestaan aan Zwitserland (596 euro) en Duitsland (524 euro).

Hekkensluiter is Engeland waar de uitgaven per hoofd van de bevolking het laagste is (224 euro). Maar ook daar geldt dat dure geneesmiddelen zijn afgesplitst naar het ziekenhuisbudget waardoor een vertekend beeld ontstaat.

Lees meer over:

Onze partners