België koploper in onderzoek alzheimer

© Lies Willaert

België behoort op wereldniveau tot de koplopers op vlak van klinisch onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Momenteel worden een twintigtal studies naar de ziekte uitgevoerd in ons land. In België lijden ongeveer 165.000 mensen aan een vorm van dementie, waarbij alzheimer de meest voorkomende vorm is.

“Momenteel worden achttien klinische studies naar de ziekte van Alzheimer uitgevoerd door farmaceutische bedrijven en twee door universiteiten”, meldt Pharma.be, de algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie in ons land, in een persbericht. Pharma.be brengt die boodschap in het kader van de Wereld Alzheimer Dag die op zondag 21 september wordt gehouden.

In België lijden zo’n 165.000 mensen aan een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Dit aantal zou slechts het topje van de ijsberg zijn. Vermoedelijk is de ziekte bij vele patiënten nog niet gediagnosticeerd door de taboesfeer die er rond heerst.

Ondanks de intensiteit van het onderzoek zijn we tot vandaag niet in staat alzheimer te voorkomen of te genezen, aldus pharma.be in het persbericht, maar er waren recent wel enkele belangrijke doorbraken.

België behoort op wereldniveau tot de koplopers op het vlak van klinisch onderzoek. Zo worden op dit ogenblik een twintigtal klinische studies naar de ziekte uitgevoerd in ons land. En onlangs werden er tien klinische studies bij volwassenen afgesloten. “Door ons leiderschap in de research te koesteren, draagt België bij tot de toekomstige ontrafeling van de ziekte van Alzheimer en de ontwikkeling van steeds efficiëntere behandelingen”, zegt Catherine Rutten, CEO van pharma.be. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content