België kampt officieel met griepepidemie

19/02/14 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

De griep is officieel in het land. De griepepidemie breekt elk jaar uit, maar dit jaar is ze toch 'redelijk laat', aldus het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

België kampt officieel met griepepidemie

© Thinkstock

België voldoet aan alle criteria voor een griepepidemie. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) op zijn website.

Het aantal mensen met griepachtige symptomen op doktersbezoek bereikte voor de tweede week op rij de epidemische drempel van 230 mensen op 100.000 inwoners. "Dat is het officiële signaal om de griepepidemie in te luiden", zegt dr. Viviane Van Casteren, diensthoofd gezondheidszorgonderzoek bij het WIV op de website.

Buurlanden

De griepepidemie breekt elk jaar uit, maar dit jaar is ze toch "tamelijk laat", aldus Van Casteren. Of er een relatie bestaat met het uitblijven van de winter dit jaar is volgens Van Casteren "niet objectiveerbaar".

Ook over de ernst van de epidemie kan ze nog niets zeggen. "Aangezien de epidemie pas is begonnen, is het onmogelijk om in te schatten of ze intenser is dan de vorige jaren. Bovendien is de griepactiviteit in de buurlanden ook pas verhoogd, al zou de epidemie in de zuidelijke landen wel al over haar hoogtepunt heen zijn, zegt Van Casteren.

Wanneer het aantal consultaties voor griepale syndromen twee weken op rij hoger ligt dan 141 per 100.000 inwoners, en als 20 procent van de luchtwegenstalen positief testen op het influenzavirus, dan is er sprake van een griepepidemie. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners