België haalt verpleegkundigen uit Spanje

02/08/12 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:31

Na Portugal komen nu ook uit Spanje jonge verpleegkundigen bij ons werken.

België haalt verpleegkundigen uit Spanje

Zorgnet Vlaanderen, de voorzieningenkoepel die altijd kritisch stond tegenover zulke 'import', is bijgedraaid. "Bewuste, selectieve migratie is broodnodig", zegt Peter Degadt in De Standaard.

Eind juni organiseerde de Europese afdeling van de VDAB een jobdatingbeurs in Spanje, waar (werkloze) Spaanse verpleegkundigen en Vlaamse zorgvoorzieningen met elkaar in contact konden komen.

Woonzorgcentrum Veilige Have uit Aalter ging daar naartoe. Resultaat: acht Spaanse verpleegkundigen komen deze week op kennismakingsbezoek, als voorbereiding op een aanwerving.

Schaarste

"We hebben de jongste jaren grote inspanningen geleverd om oplossingen voor de schaarste in eigen land te vinden. Het aantal studenten verpleegkunde is het voorbije schooljaar met 30 procent gestegen.

Maar dan nog komen we er niet. Vooral in de ouderenzorg blijft de schaarste heel groot. Het is een proefproject. We moeten nog afwachten of het zal lukken", aldus Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen.

Portugezen

Sinds de crisis in 2008 toesloeg kwamen 70 Portugezen naar ons land, om vooral in Brusselse ziekenhuizen te werken. Zij kregen elk een jobcoach toegewezen. In september komen nog tien Portugezen naar ons land.

In juni waren er 1.679 vacatures voor verpleegkundigen in Vlaanderen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners