België derde beste land ter wereld wat betreft gezondheidszorg

26/06/14 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

België eindigt op de tiende plaats in de rangschikking van de beste landen ter wereld. Op het criterium gezondheidszorg en welzijn staat België zelfs op nummer 3.

België derde beste land ter wereld wat betreft gezondheidszorg

Gezond koppel © Istock

België eindigt op de tiende plaats in de rangschikking van de beste landen ter wereld. Tenminste als we de "Good Country Index" mogen geloven. Die analyseert landen op een 35-tal punten. De gegevens komen van de Verenigde Naties, de Wereldbank en een reeks internationale niet-gouvernementele instellingen. De lijst meet de bijdrage van 125 landen aan het "algemeen welzijn".

Helemaal bovenaan prijkt volgens dit onderzoek Ierland, gevolgd door Finland en Zwitserland. Nederland eindigt op de vierde plaats en Nieuw-Zeeland staat op vijf. België staat dus nog net in de top tien, als een gemiddelde wordt gemaakt van de verschillende criteria.

Als we afzonderlijke criteria bekijken, valt het op dat ons land zelfs nummer 1 is als het over cultuur gaat. Op het criterium gezondheidszorg en welzijn staat België op nummer 3, en als het op welvaart en gelijke kansen aankomt staan we op nummer 5.

Als het gaat over de bijdrage die ons land levert aan veiligheid en internationale vrede staan we heel wat lager, op nummer 100. Ook voor wat de Belgische bijdrage aan leefmilieu en klimaat betreft, scoren we maar povertjes, met een 56ste plaats in de top 125.

Helemaal achteraan in de lijst van de Good Country Index bengelen de landen Irak (123), Vietnam (124) en Libië (125). (Belga/AVE)

Onze partners