Belgen zijn op vijf na gelukkigste inwoners van EU

19/03/15 om 19:54 - Bijgewerkt om 19:54

Gemiddeld gaf de Belg zichzelf in 2013 een score van 7,6 op 10 op de vraag "In welke mate bent u algemeen gezien tevreden met het leven dat u momenteel leidt?".

Belgen zijn op vijf na gelukkigste inwoners van EU

Gelukkige vrouw © Istock

De gemiddelde score in de EU is 7,1. Tachtig procent van de EU-burgers ouder dan 16 gaf een score van 6 of meer. De Denen, Finnen en Zweden scoren het hoogst (8), gevolgd door de Nederlanders en de Oostenrijkers (7,8) en de Belgen. Dan komen de Luxemburgers (7,5) en de Ieren (7,4). Onderaan de lijst bengelen Bulgarije (4,8) en Griekenland, Cyprus, Hongarije en Portugal (6,2).

De jongeren, tussen 16 en 24 jaar, zijn het meest gelukkig over hun leven (6,7). Naarmate de leeftijd vordert, gaat dat cijfer achteruit: de 75-plussers geven nog een gemiddelde score van 6,8. Mannen (7,1) en vrouwen (7) gaven ongeveer dezelfde score.

Gezond maakt gelukkig

De bevraagden die zichzelf zeer gezond noemen, geven de hoogste score (7,9). Een hoger loon (7,5), een voltijdse baan (7,4), een persoon hebben waarop je kunt rekenen (7,2) en het hebben van een gezin met kinderen (7,2) zijn eveneens elementen die de tevredenheid positief beïnvloeden.

De resultaten maken deel uit van een grootschalig onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de EU, over de indicatoren die de levenskwaliteit van de Europeanen bepalen. Ze werden donderdag gepubliceerd naar aanleiding van de Internationale dag van het geluk vrijdag. De rest van de resultaten wordt in juni gepubliceerd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners