Belgen vrezen kernramp: 'Verkoop van jodiumproducten met 100% toegenomen'

22/09/16 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:23

De Belgen zijn blijkbaar niet gerust in de toestand van onze kerncentrales. De zoekopdrachten op het internet naar en de verkoop van producten met jodium zijn in 2016 immers met 100% toegenomen in vergelijking met 2015, met een piek tijdens de gebeurtenissen van eind maart. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische onlineapotheek Newpharma.

Belgen vrezen kernramp: 'Verkoop van jodiumproducten met 100% toegenomen'

© /

E-apotheek Newpharma nam tussen maart en april 2016 een piek waar in de zoekopdrachten naar en verkoop van producten met jodium op zijn website, ten gevolge van de gebeurtenissen met betrekking tot de centrale van Tihange en het terroristische klimaat.

"De zoekopdrachten naar jodiumtabletten zijn in maart en april 2016 meer dan verdubbeld in vergelijking met januari en februari 2016 en de verkoop van producten met jodium op onze website is bijna verdubbeld als gevolg van de verschillende actuele gebeurtenissen", vertelt Mike Vandenhooft, CEO en medeoprichter van Newpharma. "Ondertussen zijn die cijfers niet genormaliseerd en nog steeds tweemaal hoger dan in 2015."

Belgen slecht geïnformeerd

De situatie komt momenteel tot rust maar de spanning blijft aanwezig en dat verontrust Mike Vandenhooft: "Dit fenomeen is des te zorgwekkender omdat de producten met jodium die wij op onze website verkopen, in geen geval dezelfde zijn als degenen die de bevoegde overheid preventief voorschrijft en aanbeveelt bij een nucleair ongeval; de doseringen worden trouwens duidelijk vermeld. De Belgische burgers blijken dus slecht op de hoogte te zijn, want jodiumtabletten zijn enkel verkrijgbaar in fysieke apotheken die zich bevinden in een straal van 20 km rond de kerncentrales en van 10 km rond de site van Fleurus. De Belgen moeten daarom gewezen worden op de zeer specifieke omstandigheden waarin een dergelijk medicijn ingenomen kan worden, met name door ze aan te sporen zich te informeren op een specifieke website." (TE)

Meer info: www.nucleairrisico.be

Onze partners