Belgen rijden te vaak onder invloed van gevaarlijke pillen

31/07/14 om 05:02 - Bijgewerkt om 05:02

Vergeleken met andere Europeanen rijden twee keer zoveel Belgen na inname van medicijnen die gevaarlijk zijn achter het stuur. Volgens een nieuw onderzoek is dat drie proent. Het echte cijfer ligt wellicht nog hoger.

Belgen rijden te vaak onder invloed van gevaarlijke pillen

Belgen rijden niet alleen onder invloed van alcohol, maar ook suf makende medicijnen. © BELGA

Dat blijkt uit het Europees onderzoek DRUID (Rijden onder de invloed van drugs, alcohol en medicijnen) waarover Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad schrijven. Drie procent van de Belgen kruipt na inname van (rijgevaarlijke) medicatie achter het stuur. In heel Europa ligt dat percentage rond de 1,4 procent.

"In het onderzoek zijn antidepressiva en antipsychotica zelfs niet opgenomen", zegt toxicoloog Alain Verstraete van de Ugent. "Het werkelijke aandeel gebruikers van rijgevaarlijke geneesmiddelen ligt dus veel hoger. Ik schat zo'n 9 procent van alle Belgen."

Verstraete pleit voor waarschuwende stickers op de verpakking van medicijen die het rijgedrag beïnvloeden. "Het is niet wettelijk verplicht en ik vind het overbodig. Alle medicijnen hebben al een bijsluiter", reageert Jan Depoorter, woordvoerder van apotheekbond APB. (Belga/TV)

Onze partners