Belgen eten te veel ongezonde snacks op het werk

26/08/14 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Belgische werknemers eten vaak ongezonde snacks op het werk. Toch een meerderheid bereid om voor gezondere tussendoortjes te kiezen, indien deze ter beschikking zouden zijn.

Belgen eten te veel ongezonde snacks op het werk

Ongezonde, maar lekkere snack © Istock

De Belgische werknemers eten vaak ongezonde snacks op het werk, hoewel ze wel degelijk bereid zijn om voor gezondere tussendoortjes te gaan wanneer die hen ter beschikking worden gesteld. Dat blijkt uit een studie over de eetgewoonten op de werkvloer. Het onderzoek werd in augustus door het studiebureau i-Vox bij zeshonderd mensen uitgevoerd, in opdracht van Veiling Hoogstraten.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien werknemers (69 procent) dagelijks minstens één tussendoortje eten op het werk. Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) neemt zowel in de voor- als in de namiddag een snelle hap. Daarbij kiest 56 procent van de werknemers eerder voor ongezonde snacks.

Snoepautomaat

Een van de redenen daarvoor is dat die ongezonde tussendoortjes vaak gewoon meer voorradig zijn, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van snoepautomaten op de werkvloer. Nochtans blijken de meeste werknemers wel bereid om gezonder te eten. Zo zou 55 procent bereid zijn om voor een gezond tussendoortje te gaan wanneer dat ter beschikking wordt gesteld. Wanneer dat gratis of tegen een verlaagde prijs wordt aangeboden, loopt dat zelfs op tot 62 procent.

De Hoogstratense fruitveiling pleit er dan ook voor om meer inspanningen te leveren om het personeel tot gezond eten aan te zetten. Momenteel organiseert amper 11,8 procent van de werkgevers een fruitdag, waarbij gratis vruchten als tussendoortje worden aangeboden. Drie procent heeft een groentendag. Voor 2,2 procent van de ondervraagden bestaat er een bonus, korting of extralegaal voordeel als de werknemer gezond eet op het werk. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners