Belg eet minder zout

09/11/15 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Belgen eten dagelijks gemiddeld 1 gram minder zout dan in 2007, toen de zoutconsumptie voor het eerst werd gemeten.

Belg eet minder zout

Belgen eten gemiddeld een gram minder zout per dag dan in 2007 © iStock

Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Na een eerste studie in 2007 en 2008 ontwikkelde het Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid een strategie om de zoutconsumptie in België te doen dalen. Er kwam een bewustwordingscampagne voor het grote publiek en er werd een overeenkomst gesloten met de federaties van de voedingindustrie (Fevia) en de distributiesector (Comeos) om de toevoeging van zout in voeding te verminderen.

Inspanningen

Uit de nieuwe studie blijkt dat de gemiddelde zoutinname gedaald is van 10,5 gram tot 9,5 gram per dag. "Eén van de redenen hiervoor is dat de toevoeging van zout in voedingswaren zoals vleesproducten, diverse broodsoorten, soepen in poedervorm, bereide maaltijden en kazen, de afgelopen jaren gedaald is. Onder andere dankzij deze inspanningen kon een globale reductie van 10 procent in zoutinname bereikt worden", meldt de FOD Volksgezondheid.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is tevreden over het behaalde resultaat: "Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk en dat kan leiden tot ernstige klachten zoals hart- en vaatziekten. Met andere woorden: het is slecht voor de mens en vormt een belasting voor de volksgezondheid."(Belga/MVM)

Onze partners