Bedreigt Chinese run op melkpoeder onze baby's?

08/08/13 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Door een nieuw melkschandaal dreigen Chinezen melkpoeder bij ons te halen.

De Chinezen zijn op zoek naar melkpoeder. Nadat een van hun belangrijkste aanleverbronnen een probleem kreeg met een bacteriële besmetting van het weiconcentraat, hebben ze dat aanvoerkanaal afgesloten. Met een dreigend tekort aan melkpoeder.

Na het melkschandaal van een paar jaar geleden nemen de Chinezen geen risico's meer. Hun babymelkpoeder wordt nu bijna helemaal ingevoerd uit Nieuw-Zeeland en Australië. Maar nu ook daar problemen zijn, zoeken de Chinezen het verder. Het gaat immers niet om een klein deel van de invoer maar om ruim 80 procent dat uit desbetreffende landen komt. Goed voor een handelswaarde van 1,5 miljard euro.

Eigen baby's eerst

De Nederlandse melkpoederfabrikanten zijn alvast op hun hoede. De overheid wil er immers strikt op toezien dat de Nederlandse baby niet lijdt onder een verhoogde uitvoer en de poederfabrikanten zijn verwittigd dat de Nederlandse baby's voorrang krijgen.

De Belgische melkpoederfabrikanten zijn er eerder gerust in. Volgens Nutricia gaat het om een bijzonder recent probleem, bovendien slechts bij twee loten. Daardoor zou de uitvoer vanuit Nieuw-Zeeland naar China snel opnieuw op gang komen. De Chinese problemen zouden op geen enkele manier een effect hebben op de Belgische markt. (DDP)

Lees meer over:

Onze partners