Baanbrekend medicijn tegen astma en eczeem in de maak

© iStock

Belgische wetenschappers hebben de basis gelegd voor een evolutie naar nieuwe allergieremmers.

Onderzoekers van VIB-UGent brachten de werking in kaart van een sleutelmolecule in tal van allergische aandoeningen, zoals astma en eczeem. Ze ontwikkelden ook en nieuwe molecule die de werking van dat eiwit tegengaat. De combinatie van de twee biedt veel potentieel om op termijn nieuwe anti-allergietherapieën uit te werken, meldt VIB-UGent.

“Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan veelvoorkomende allergieën, van lichte astma tot zware vormen van eczeem”, duidt professor Rudi Beyaert (VIB-UGent) het belang. “Hoewel de precieze oorzaken nog niet duidelijk zijn, gaat het wellicht om een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren. Sommige behandelingen kunnen de symptomen wel verlichten, maar een echt geneesmiddel bestaat nog niet.”

Baanbrekende ontdekking

Onderzoekers uit Gent, Antwerpen en Brussel, maar ook uit Frankrijk en zelfs Peru, ontrafelden de werking van het eiwit TLSP. “Zo zagen we hoe het een eiwitcomplex vormt op celoppervlakken, wat allergische reacties zoals astma en eczeem veroorzaakt”, gaat professor Savvas Savvides (VIB-UGent) verder.

“Het gaat om een baanbrekende ontdekking, want tal van academici buigen zich al jaren over deze materie. Dankzij onze kennis kunnen ze nu verderbouwen aan therapieën.”

Op basis van die inzichten ontwierpen de wetenschappers ook een molecule die de werking van TSLP blokkeert, en dus allergieën tegengaat. “Ons onderzoek vormt zo de basis voor een evolutie naar nieuwe allergieremmers”, zegt professor Beyaert.

Het vervolgonderzoek moet nu enerzijds de TSLP-remmer optimaliseren en anderzijds de nieuwe molecule testen voor het hele spectrum allergische ziektes.

Partner Content