Australië verbiedt zonnebanken

31/12/14 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:10

Australië bindt de strijd aan tegen huidkanker: vanaf 1 januari wordt het verboden onder de zonnebank te gaan.

Australië verbiedt zonnebanken

© Thinkstock

In een groot deel van Australië worden vanaf 1 januari zonnebanken verboden. De Australiërs gaan daarmee de strijd aan tegen huidkanker. Het land kent een van de hoogste percentages van huidkanker wereldwijd.

De ban is vanaf het nieuwe jaar van kracht in de deelstaten Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië, Tasmanië, Queensland en Australisch Hoofdstedelijk Territorium. West-Australië is ook van plan de zonnebanken te verbieden, maar heeft nog geen startdatum vastgelegd. Het Noordelijk Territorium kent geen commerciële zonnecentra.

Groter risico

Daarmee wordt Australië na Brazilië het tweede land dat zonnebanken verbiedt. Volgens de Australische Kankerraad worden twee op de drie Australiërs voor hun zeventigste met huidkanker geconfronteerd. Het percentage huidkankers ligt er twee tot drie maal hoger dan in de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. In 2011 stierven meer dan 2.000 Australiërs aan de aandoening.

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van zonnebanken door 18- tot 39-jarigen het risico op melanoom - de meest voorkomende vorm van huidkanker bij jonge Australiërs - doet stijgen met 41 procent. Ook in België gelden regels voor zonnebanken: voor minderjarigen zijn ze verboden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners