Australië haalt pijnstiller Nurofen uit de rekken

14/12/15 om 09:58 - Bijgewerkt om 13:51

In Australië heeft een rechtbank bepaald dat de Britse farmareus Reckitt Benckiser enkele producten van de pijnstiller Nurofen uit de rekken moet halen, wegens misleidende reclame.

Australië haalt pijnstiller Nurofen uit de rekken

Nurofen © Reuters

Een Australische rechtbank heeft de Britse farmareus Reckitt Benckiser verplicht om enkele producten van de bekende pijnstiller Nurofen uit de rekken te halen, wegens misleidende reclame.

De Australische consumentenwaakhond ACCC had de zaak in maart voor de rechtbank gebracht. Er worden afzonderlijke pijnstillers van Nurofen verkocht voor specifieke klachten als rugpijn, hoofdpijn of menstruatiepijn, terwijl het actieve bestanddeel van het medicijn (ibuprofen) precies hetzelfde is, argumenteerde de waakhond.

De Britse farmareus moet van de rechter binnen de drie maanden verpakkingen van Nurofen uit de schappen halen die worden verkocht als pijnstiller voor specifieke rug-, migraine- of menstruatiepijn.

Duurder

De ACCC is naar de rechter gestapt, aldus de consumentenwaakhond in een reactie, omdat het bezorgd is dat 'consumenten mogelijk deze producten hebben gekocht in de overtuiging dat die een specifieke pijn behandelen, op basis van de verpakking, terwijl dit niet het geval is.' De Nurofen-verpakkingen voor een specifieke klacht worden bovendien een stuk duurder in de markt gezet dan de gewone Nurofen en andere pijnstillers.

Het bedrijf heeft nog niet gereageerd, maar volgens de ACCC aanvaardt Reckitt Benckiser het vonnis. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners