Artsen rekenen onrechtmatige supplementen aan

07/08/12 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Artsen vragen hun patiënten alsmaar meer om te betalen voor supplementen die volgens het ziekenfonds CM al gedekt zijn door de ziekteverzekering.

Artsen rekenen onrechtmatige supplementen aan

© Thinkstock

Het ziekenfonds CM ontvangt steeds meer signalen van artsen en ziekenhuizen die hun patiënten vragen een toestemmingsformulier te tekenen. Door dat document te tekenen verklaart de patiënt zich ermee akkoord om kosten gedekt door de ziekteverzekering zelf te betalen.

CM registreert zulke klachten niet apart, maar vraagt artsen toch om de wetgeving te respecteren. Patiënten moeten zich voor de ingreep goed informeren over de kosten en de terugbetaling van de ingreep

"Dat formulier stelt verkeerdelijk dat bepaalde kosten niet gedekt zijn door de ziekteverzekering", legt Bram Swaerts, CM-persverantwoordelijke, uit. "De patiënt verklaart zich daarmee akkoord om die kosten zelf te betalen. Omdat de patiënt zich in een kwetsbare situatie bevindt, is die geneigd dat formulier te ondertekenen."

Klein aantal artsen

"Verzwijgen dat de ziekteverzekering een honorarium aan de arts betaalt om van de patiënt een hogere betaling te krijgen, lijkt verdacht veel op misbruik van vertrouwen, en is zeker een schending van de wet op de rechten van de patiënt", aldus Zorgnet Vlaanderen. "Indien zoiets gebeurt, verwerpt Zorgnet dit categoriek."

Dat CM "geen enkele indicatie kan geven van het aantal artsen of ziekenhuizen waartegen een rechtszaak werd aangespannen", doet vermoeden dat het slechts om een klein aantal artsen en ziekenhuizen gaat, zegt Zorgnet Vlaanderen.

Rechtszaak

De ondertekening van dat formulier heeft tot gevolg dat de patiënt zwak staat om die factuur later aan te vechten. "Bovendien ligt het niet voor de hand om een juridische zaak aan te spannen tegen de behandelende arts", aldus Swaerts. "Toch is er al heel wat rechtspraak over dergelijke klachten, en daarin krijgen de patiënten in ongeveer de helft van de gevallen gelijk. Wat ons betreft is de wetgeving duidelijk, maar dat geldt blijkbaar niet voor sommige artsen en ziekenhuizen." (Belga/TE)

Onze partners