App meet geestelijke gezondheid van studenten

21/09/14 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

Apps die onze hartslag, slaap of fysieke conditie in de gaten houden: ze zijn stilaan niet meer te tellen. Nu richten softwareontwikkelaars zich ook op ons hoofd. Amerikaanse onderzoekers hebben een smartphone-app gemaakt die de mentale gezondheid van studenten monitort.

App meet geestelijke gezondheid van studenten

Gezondheidsapps © Istock

StudentLife heet de app, die werd ontwikkeld door onderzoekers van Darmouth College, een Amerikaanse universiteit. Vooral via sensoren verzamelt hij de hele dag door allerlei gegevens over de gebruiker van de smartphone, bijvoorbeeld over de hoeveelheid slaap, het aantal conversaties per dag en de duur van de conversaties, de fysieke activiteit, de plaats waar ze zich bevinden en hoe lang ze daar blijven, en de eetgewoonten.

De app pretendeert op basis daarvan zaken als depressie, eenzaamheid en stress te kunnen meten. Daarvoor koppelen de onderzoekers de verzamelde gegevens via allerlei algoritmes aan gegevens van bekende onderzoeken.

De app werd gedurende tien weken getest door 48 Dartmouth-studenten. Volgens de onderzoekers is de applicatie ook bruikbaar voor de rest van de bevolking.

Deze maand raakte bekend dat China aan een app tegen depressie werkt. De applicatie, die over drie jaar klaar moet zijn, zal tests bevatten waarmee te gebruiker kan onderzoeken of hij of zij depressief is. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners