Apothekersactie krijgt weerklank

03/05/12 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Apothekers moéten antibiotica en antimycotica substitueren naar een product uit een vastgelegde lijst van goedkope geneesmiddelen.

Apothekersactie krijgt weerklank

© Belga

Vorige week hebben de apothekers één dag de verlichting van het groene apothekerskruis aan hun gevel, uitgedaan. Ze wilden daarmee protesteren tegen de maatregelen die minister Onkelinx hen heeft opgelegd.

Zo moéten ze antibiotica en antimycotica substitueren naar een product uit een vastgelegde lijst van goedkope geneesmiddelen. Maar ze moeten ook 15 miljoen euro ophoesten voor vermeende kortingen die ze krijgen. Dat zegt Artsenkrant.com.

De actie mag dan niet spectaculair zijn geweest, de minister heeft toch kennelijk oor gehad naar een aantal opmerkingen. De dag na het lichtevenement, liet ze al weten dat er een kleine aanpassing gebeurt.

Goedkope middelen onbeschikbaar

Een van de heikele punten waarom de apothekers hun actie voerden, is de (on)beschikbaarheid van de geneesmiddelen in de categorie van 'goedkoopste' middelen. Zo is nu al duidelijk dat een van de drie goedkoopste geneesmiddelen die in juni op de verplichte lijst staan nu al niet beschikbaar is en de twee overige aan amper 1/36ste van de vraag zullen voldoen. Op 10 juni zouden daardoor alle middelen van die bewuste cluster al uitverkocht zijn.

Onkelinx heeft nu laten weten dat, als geen van de geselecteerde 'goedkoopste geneesmiddelen' voorhanden is (en dat wil zeggen dat de groothandelaar die niet kan leveren vanwege uitputting stock), de apotheker het recht heeft om op eigen initiatief een geneesmiddel af te leveren dat niet in de cluster van goedkoopste geneesmiddelen is ondergebracht. De apotheker moet dat wel op het voorschrift vermelden. (DDP)

Onze partners