Apothekers willen liever niet dat hun kinderen zelf ook apotheker worden

21/01/13 om 07:32 - Bijgewerkt om 07:32

Slechts 7,2 procent van de Belgische apothekers wil zijn kinderen echt stimuleren om voor het vak te kiezen.

De Belgische apotheker is niet meteen geneigd om zijn kinderen het beroep aan te prijzen. Dat blijkt uit een representatieve enquête die het vakblad 'de Apotheker' bij zowel Franstalige als Nederlandstalige apothekers heeft uitgevoerd.

Slechts 7,2 procent van de apothekers wil zijn kinderen echt stimuleren om voor het vak te kiezen. 61 procent zegt dat hij zijn kinderen zeker niet wil stimuleren om voor de richting farmacie te kiezen. Opvallend is trouwens ook dat een op de tien Nederlandstalige apothekers deze vraag niet wil beantwoorden.

Een rondvraag van het vakblad na de enquête leert dat de apothekers zelf het vak niet meer zo plezant vinden als tien jaar geleden. De kleinere marges, grotere administratieve last en de economische crisis die ook zijn weerslag in de apotheek krijgt, liggen zeker mee aan de oorzaak van de onvrede.

25 procent zou niet opnieuw voor farmacie kiezen

Dat sluit aan bij een andere vraag in de enquête, namelijk die waarin 'de Apotheker' peilde naar de apothekers en hun eigen beroepskeuze. Daar waar meer dan 90 procent van de bevraagden als apotheker in een apotheek werkt, zegt slechts 51 procent dat hij voor dezelfde richting zou kiezen als hij zijn studiekeuze zou mogen overdoen. Een deel van de apothekers zou kiezen om als ziekenhuisapotheker aan de slag te gaan, maar een op de vier apothekers stelt dat hij of zij gewoonweg niet meer zou kiezen voor een studie farmacie.

Lees meer over:

Onze partners