'Apotheek van wacht is geen nachtwinkel'

15/09/14 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Te vaak worden apothekers van wacht wakker gebeld, voor dringende zaken die eigenlijk helemaal niet dringend zijn. De beroepsvereniging lanceert daarom een sensibiliseringscampagne om het grote publiek erop te wijzen dat de apotheek van wacht geen nachtwinkel is.

'Apotheek van wacht is geen nachtwinkel'

Apotheek © istock

Apothekers van wacht moeten heel vaak klaarstaan voor dringende zaken, die eigenlijk helemaal niet dringend zijn. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) bij meer dan 1.400 zelfstandige apothekers. De beroepsvereniging lanceert daarom een sensibiliseringscampagne om het grote publiek erop te wijzen dat de apotheek van wacht geen nachtwinkel is.

"Om 3 uur 's nachts wakker gebeld worden voor een zwangerschapstest... is maar een van de vele voorbeelden van een zogenaamd 'dringende' vraag waarmee apothekers tijdens hun wachtdienst te maken krijgen", aldus APB in een persbericht. Bovendien blijkt dat de patiënten die een apotheek van wacht bezoeken vaak niet op de hoogte zijn van het wachthonorarium dat de apotheker mag aanrekenen, waardoor "nachtbrakers" regelmatig toch afzien van hun aankoop.

Dringende noden

"De wachtdienst komt tegemoet aan 'dringende' noden", benadrukt APB. "Voor wat niet echt dringend is, gaat u best tijdens de normale openingsuren naar de apotheek."

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, liet APB vijf affiches ontwerpen, die ter stemming worden voorgelegd aan de apothekers die lid zijn van APB. De twee affiches met de meeste stemmen worden gedrukt en aan de apothekers bezorgd. Alle informatie is terug te vinden op de website www.apotheek.be. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners