Antwerpse ITG mag voortaan zelf eboladiagnoses uitvoeren

Onderzoek naar ebolavirus © Reuters

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft van de bevoegde Vlaamse en federale instanties de toestemming gekregen om in de eigen laboratoria eboladiagnoses uit te voeren in plaats van ze naar het buitenland te verzenden.

De bevoegde Vlaamse en federale instanties hebben het Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) de toestemming gegeven om in de eigen laboratoria eboladiagnoses uit te voeren in plaats van ze naar het buitenland te verzenden. De wachttijd op de uitslag zou op die manier 12 tot 24 uur korter worden. Technisch gezien was het ITG al in staat tot de diagnoses, maar het moest nog extra veiligheidsmaatregelen nemen.

‘Door de diagnostiek in België te doen kunnen we een ebolavirus-infectie sneller bevestigen of uitsluiten’, zegt professor Kevin Ariën, hoofd virologie van het ITG. ‘Zodoende kunnen we de patiënt, de familie en verzorgers en het publiek ook eerder geruststellen bij vals alarm.’

Extra-beschermende kledij

Concreet zal het resultaat beschikbaar zijn binnen de 4 uur na aankomst van de stalen. De diagnoses gebeurden tot nu in een gespecialiseerd BSL4-laboratorium in het Duitse Hamburg, aangezien er in België geen labo’s zijn met die hoogste graad van beveiliging. Het ITG beschikt wel over een BSL3-laboratorium, waar onder meer onderzoek gebeurt op hiv en multiresistente tuberculose. Daarin zal nu een specifieke ruimte worden gereserveerd waar bijkomende strengere veiligheidsmaatregelen gelden zoals extra-beschermende kledij.

‘Het ebolavirus is hier in 1976 ontdekt en als nationaal referentiecentrum voor tropische ziekten heeft het ITG de nodige kennis en infrastructuur om deze cruciale taak veilig uit te voeren’, aldus professor Ariën.

Hamburg

Het kweken en verder bestuderen van het virus in positieve stalen zal wel nog in Hamburg blijven gebeuren. Eboladiagnostiek gebeurt door een bloedstaal eerst te neutraliseren en er het genetisch materiaal uit te isoleren. Het staal wordt vervolgens geanalyseerd, waarbij de aanwezigheid van het ebolavirus aangetoond kan worden door vermeerdering en detectie van een deel van het genetisch materiaal. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content