Antistoffen dromedarissen helpen om hartinfarct op te sporen

05/04/12 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

Door gebruik te maken van antistoffen ontwikkeld door dromedarissen, kunnen gevaarlijke bloedvatvernauwingen beter in beeld gebracht worden.

Antistoffen dromedarissen helpen om hartinfarct op te sporen

© Reuters

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelden een techniek die een onderscheid maakt tussen verschillende vormen van bloedvatvernauwingen. Door gebruik te maken van antistoffen ontwikkeld door dromedarissen, kunnen gevaarlijke bloedvatvernauwingen beter in beeld gebracht worden.

Patiëntvriendelijk

Met de techniek kunnen gevaarlijke vernauwingen in bloedvaten, de zogenaamde "atherosclerotische plaques", onderscheiden worden van minder gevaarlijke vernauwingen en dat op een patiëntvriendelijke manier. Die atherosclerotische plaques ontstaan door vetophopingen aan de binnenbekleding van een bloedwand en verhogen het risico op hartinfarct en plotse dood.

Ontstekingsproces

"In atherosclerotische plaques speelt er zich een ontstekingsproces af waarbij witte bloedcellen en een hele rist moleculen een rol spelen", aldus Nick Devoogdt (VUB). "Eén van de cruciale moleculen is VCAM1, een receptor die verschijnt aan het oppervlak van de cellen van de bloedvatwand en ervoor zorgt dat de witte bloedcellen eraan blijven kleven." De aanwezigheid van die receptor vormt een herkenningsteken voor een gevaarlijke vernauwing.

Nanobody

Met behulp van dromedarissen werden blokkerende anti-VCAM1-antistoffen ontwikkeld. "Dromedarissen maken antistoffen aan die veel kleiner en stabieler zijn dan de klassieke antistoffen", aldus Devoogdt. Van die antistoffen wordt alleen het fragmentje overgehouden, een nanobody, dat aan de receptor bindt. Die nanobody's worden ook radioactief gemerkt. "Door ze radioactief te merken, kan men de letsels via een driedimensionale beeldvormingstechniek die gebruikmaakt van radioactief gemerkte stoffen, precies lokaliseren."

Vernauwing

Klassieke gesofisticeerde cardiologische technieken brengen vernauwingen wel in beeld, maar geven geen informatie over de aard van de vernauwing. (Belga/INM)

Onze partners