Anesthesist laat patiënt te vaak in de steek

25/06/14 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Hoewel een anesthesist verplicht is ononderbroken bij zijn patiënt te blijven, blijkt dat niet te gebeuren in 8 van 56 onderzochte Vlaamse ziekenhuizen.

Anesthesist laat patiënt te vaak in de steek

Anesthesist © Istock

In acht van de 56 onderzochte Vlaamse ziekenhuizen is bij onaangekondigde bezoeken door de Zorginspectie gebleken dat er niet bij elke patiënt onder narcose een anesthesist aanwezig was. Dat blijkt uit de inspectieverslagen die De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken.

Een anesthesist is nochtans verplicht ononderbroken bij de patiënt te blijven, tenzij hij wordt weggeroepen voor een noodgeval. Een patiënt op de operatietafel die onder diepe narcose is, kan immers niet zelfstandig ademen. Zijn lot is dus verbonden met een anesthesist die continu bewaakt of de patiënt voldoende zuurstof binnenkrijgt, en of bloeddruk en hartslag stabiel zijn.

Het merendeel van de ziekenhuizen gaf snel gevolg aan de opmerkingen van de inspecteurs en scherpte de afspraken met de anesthesisten aan. In het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze werd in de nasleep van de inspectie zelfs een anesthesiste ontslagen. Alleen het Jessaziekenhuis in Hasselt zegt dat het korte afwezigheden van anesthesisten zal blijven gedogen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners