Amerikaanse wetenschappers ontdekken efficiënte antilichamen tegen zikavirus

© REUTERS

Amerikaanse wetenschappers hebben bij muizen antilichamen ontdekt die het zikavirus neutraliseren en die bescherming kunnen bieden bij een infectie. Dat blijk uit medische studies die verschenen zijn in het Amerikaanse vakblad Cell.

De ontdekking betekent een belangrijke stap in de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus en een betere diagnostische test, en mogelijk nieuwe therapieën gebaseerd op deze antilichamen, aldus de wetenschappers.

‘Enkele van deze antilichamen kunnen de Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse stammen van het zikavirus neutraliseren’, aldus Daved Fremont van de Universiteit van Washington. Dat betekent dat een vaccin bescherming zou kunnen bieden tegen alle stammen van het zikavirus overal ter wereld, meent de co-auteur van de studie. De antilichamen kunnen een immuniserende reactie veroorzaken tegen het zikavirus, aldus Fremont, die suggereert dat het mogelijk zou kunnen zijn om een vaccin te creëren vanuit een gekweekte virale proteïne in plaats van vanuit het volledige virus.

Vaccins die worden gecreëerd vanuit een levend virus mogen namelijk niet mogen worden toegediend aan zwangere vrouwen, mensen die lijden aan bepaalde chronische ziektes of mensen van wie het immuunsysteem erg verzwakt is. De antilichamen, die wel nog gemodificeerd moeten worden om te werken bij mensen, zouden mogelijk ook gebruikt kunnen worden om patiënten die een hoog risico vertonen en zwangere vrouwen te behandelen.

De wetenschappers hebben echter ook ontdekt dat een laag niveau van antistoffen (dat het zikavirus neutraliseert, maar niet sterk genoeg is om te beschermen tegen een infectie) net een positief effect heeft op het denguevirus, een virus uit dezelfde familie van het zikavirus. Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot hersenaandoeningen bij hun baby’s. Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus.

Op 19 juli kondigden Canadese onderzoekers een eerste klinische test aan van een mogelijk vaccin. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werkt een tiental farmaceutische groepen aan een vaccin tegen het virus.(Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content