Alternatieve therapieën kunnen kankerbehandeling schaden

Kankerpatiënten die hun toevlucht zoeken in alternatieve geneeswijzen om de kankertherapie te verzachten, zeggen dat beter aan hun dokter. Die therapieën kunnen namelijk een averechts effect hebben.

Veel mensen met kanker zoeken hun toevlucht in alternatieve geneeswijzen om de vaak agressieve klassieke kankertherapie te verzachten. Iets wat ze zelden aan hun dokter durven zeggen. Dat doen ze beter wel, meldt de Stichting tegen Kanker, want niet-klassieke therapieën kunnen een averechts effect hebben op de echte behandeling.

30 tot 70% van de patiënten met kanker zou diverse niet-klassieke methoden gebruiken om hun behandeling aan te vullen, zo meldt de Stichting tegen Kanker. Deze methoden zijn niet altijd zonder gevaar en ze kunnen de klassieke behandelingen beïnvloeden. Het gaat meestal om homeopathie, fytotherapie (kruidengeneeskunde), mindfulness, relaxatie, massage en voedingssupplementen.

“Deze niet-klassieke behandelingen hebben hoogstwaarschijnlijk geen directe invloed op de genezingskansen. Ze kunnen dus in geen geval de klassieke medische behandelingen vervangen”, zegt Dr. Didier Vander Steichel van Stichting tegen Kanker. “Maar dat wil niet zeggen dat deze therapieën geen nut kunnen hebben. Vanuit de Stichting constateren we wel dat patiënten hun arts maar zelden informeren over hun bijkomende therapie, waardoor die een stuk informatie mist die van belang kan zijn voor de behandeling. Daarom pleiten we er voor dat patiënten en artsen hierover een open dialoog hebben.”

Kind niet met badwater weggooien

Op vrijdag 9 december organiseert de Stichting tegen Kanker samen met Reliable Cancer Therapies een informatiedag voor het breed publiek over de mogelijkheden en onmogelijkheden van niet-klassieke behandelingen in de Singel in Antwerpen. Wat mogen patiënten er écht van verwachten? Zijn ze wel zonder risico? Zijn er voorzorgen in acht te nemen? Is er een plaats in klassieke behandelcentra voor deze niet-klassieke behandelingen?

“De infodag heeft niet als bedoeling de ene methode te promoten en de andere af te breken. Het doel is wel om nieuwe denkpistes te openen, zodat we kunnen evolueren naar een meer geïntegreerde geneeskunde waarbij klassieke- en niet-klassieke behandelingen elk hun rechtmatige plaats krijgen”, zegt Vander Steichel nog.

Marleen Finoulst

Meer details over de studiedag binnenkort in Bodytalk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content