Geert Verrijken

‘Als de apotheker spuiten zet, dan zal hij dat ook niet gratis doen’

Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

Het voorstel dat de apothekers nu lanceren, is zeker niet van aard om de al erg stroeve relatie tussen huisartsen en apothekers te verbeteren, schrijft Geert Verriljken, hoofdredacteur van De Artsenkrant. ‘Sommige apothekers moet echt leren waar hun professionele grenzen liggen, anders hadden ze voor arts moeten studeren.’

De huisartsen zijn niet meteen een groot voorstander om het vaccineren tegen griep aan apothekers over te laten. En dat is een understatement.

Uiteraard is een griepspuit zetten een eenvoudig medische handeling. In 99% van de gevallen kan er niets misgaan. Maar het zal je maar overkomen dat er toch wel iets fout loopt. Is de apotheker dan voorbereid? En wat met de medische aansprakelijkheid? Zijn apothekers hiervoor verzekerd? Bovendien, als een huisarts hiervoor te hoog is opgeleid dan geldt dat eveneens voor de apotheker.

Sommige apothekers moet echt leren waar hun professionele grenzen liggen, anders hadden ze voor arts moeten studeren

Huisartsen begeleiden hun patiënten van de wieg tot het graf. Ze houden een medisch dossier bij waarin de medische voorgeschiedenis, vaccinaties, allergieën enzoverder van de patiënt worden bijgehouden. Met andere woorden: de huisarts kent zijn patiënten veel beter dan de apotheker en weet dus ook veel beter wat kan en niet kan. Het gezondheidsrisico, hoe miniem ook, wordt in het dokterskabinet tot nul herleid.

Bovendien. Welke patiënt wil ‘klant’ worden als het over zijn gezondheid gaat? Eerst een schoonheidsproductje hier, dan een homeopathisch pilletje daar en tenslotte zet de apotheker, als het even kan, ook een griepspuit. Misschien een karikatuur maar toch ook niet zo ver bezijden de dagelijkse realiteit in vele apotheken.

Met andere woorden, een apotheek is niet bepaald de beste plaats om een spuit te zetten. Dit is een banalisering van de geneeskunde die vergelijkbaar is met consultaties voor gehaaste treinreizigers in Brussel-Centraal zoals onlangs opgestart. Hamburger-geneeskunde. Van een kwalitatief goede arts-patiëntrelatie is er geen sprake meer op die manier.

Vaccinet

Het kan natuurlijk allemaal een stuk eenvoudiger en dat geldt in de eerste plaats voor de administratieve procedure. Dat bespaart sowieso geld. Indien de patiënt voor de apotheker echt bekommernis nummer een zou zijn, dan was het probleem al lang opgelost. Het griepvaccin kan door de huisarts besteld en geregistreerd worden via vaccinet. Dat gebeurt nu al voor tal van vaccins.

Als de apotheker spuiten zet, dan zal hij dat ook niet gratis doen

Maar dan vist de apotheker natuurlijk achter het net. Het zijn de apothekers die al jarenlang de aflevering absoluut via de apotheek willen laten verlopen. Bovendien is het nog niet zeker dat het goedkoper kan bij de apotheker. Als de apotheker spuiten zet, dan zal hij dat ook niet gratis doen.

Is het wenselijk en nodig dat huisartsen griepvaccins toedienen? De meeste huisartsen hebben handenvol werk en valoriserend is deze handeling uiteraard niet. In een solopraktijk is er niet veel keuze, ook financieel: de huisarts moet het doen. Maar solisten komen er niet mee op de markt. Geen enkele pas afgestudeerde huisarts start nog solo, allemaal gaan ze voor duo- of groepspraktijken.

De meest kwaliteitsvolle, toekomstgerichte en goedkoopste oplossing is dus eenvoudig en in academische scenario’s ook al uitgetekend: stel in elke grote groepspraktijk een verpleegkundige tewerk. Onder supervisie van de huisarts kan hij/zij eenvoudige medische handelingen stellen, bijvoorbeeld ook vaccineren tegen griep.

Kortom, het voorstel dat de apothekers nu lanceren, is zeker niet van aard om de al erg stroeve relatie tussen huisartsen en apothekers te verbeteren. Sommige apothekers moet echt leren waar hun professionele grenzen liggen, anders hadden ze voor arts moeten studeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content