Allergieën en voedselintoleranties rukken op

01/08/13 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Het aantal personen met een allergie neemt sterk toe. Tegenwoordig is 30 procent van de bevolking allergisch, terwijl dat vlak na de Tweede Wereldoorlog slechts vijf procent was.

Zowel voedselintoleranties als allergieën rukken op. Ongeveer een op drie Belgen heeft af te rekenen met een allergie, schrijft Gazet van Antwerpen.

Deze allergieën kosten de ziekteverzekering handen vol geld, aldus de krant. Zo betaalt het Riziv sinds juni onder meer een maandelijkse forfait voor mensen met een tarwe-allergie. Voor glutenvrije voeding kunnen allergische personen al langer een vergoeding van 38 euro per maand krijgen.

Aardappelen, tarwe of hazelnoot

"Tien tot twintig jaar geleden waren kinderen enkel allergisch voor koemelk, ei of soja, nu zijn ze allergisch voor allerlei etenswaren. We krijgen steeds meer kinderen over de vloer die niet tegen aardappelen, tarwe of hazelnoot kunnen", aldus dokter Margo Hagendorens professor kinderallergologie verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Een eenduidige verklaring voor de snelle toename van de allergieën kan Hagendorens niet geven. "Het eerlijkste antwoord is dat we het niet weten." (AVE)

Onze partners